Untitled Document
 
www.kamusdialek.com
 
            1020 dialek      528 penulis
Kami Percaya dengan Kamus Terbuka
jadi sebahagian daripada kami dengan menulis dialek anda sendiri
  home kamus dialek tambah  
rawak A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z  #
terbaru terbaik terburuk
Terbaru
 

Hogeh

2015 April 24
Bermaksud Goncang-Juga lebih senang disebut Ogeh oleh warga terengganu.sub word=Gogeh juga membawa maksud sesuatu objek terpacak yang tidak lagi stabil dan bergoyang-goyang.
Hogeh:-
amanvell:Dari kita kait buoh jambu,baik kite hogeh je pokok ni.senang keje,kutip je buoh hok jatuh.
Gogeh:-
amanvell:Gigi kapak aku gogeh sebulan dah,bile tarik dok patoh pulok.tekanang sungguh!
ho   ge   h   
dicatat sebagai dialek: terengganu   
ditulis oleh: amanvell
1          0                
 
 

Speka Sura

2015 April 24
Di KL kan menjadi "speaker surau".
Merupakan dialek terengganu dalam mood humor
atau melawak bersama rakan-rakan untuk menggambarkan
seseorang yang bercakap terlalu kuat dan tidak kena pada masanya.
amanvell:(berbisik)pinjam pitih 10riyal chan.
chan:(LANTANG)HAAA!!!10 RIYAL???AKU ADE 9.99 JE NI.
amanvell:kuat molek speka sura mung..natang bodo.
chan:(berbisik)sorry.(>.
speka   su   ra   
dicatat sebagai dialek: terengganu   
ditulis oleh: amanvell
1          0                
 
 
 
 

Pucat Lesi

2015 April 24
Bermaksud wajah yang tidak bermaya serta pucat,
Juga menggambarkan keadaan panik yang teramat sangat yang terbaca diwajah seseorang.
amanvell:doh guane pucat lesi muke mung tu?
chan:i see dead people.
amanvell:macam cheat game warcraft jer?
chan:aku napok hantu laaa...
amanvell:mane?
chan:belakang mung tu.
amanvell:(T.T)
Pu   cat   Lesi   
dicatat sebagai dialek: terengganu   
ditulis oleh: amanvell
1          0                
 
 

Kopek

2015 April 24
Di pantai timur Bermaksud Buah dada,Boobs,breast.Mempunyai pebagai maksud dinegeri-negeri lain,so deal with it!
chan:mende budok puang lening pakai tudung singkat sangat,nok tunjuk kopek.astaghfirullahalazim.
amanvell:doh mung tengok sampai dok kelip?
chan:errr...ter..tertengok.
amanvell:natang bengong.
ko   pe   k   
dicatat sebagai dialek: terengganu   
ditulis oleh: amanvell
1          0                
 
 

Dok

2015 April 24
Perkataan yang Bermaksud Tidak atau "no" in english,
Kerap didengar di pantai timur tanah air (Terengganu)
amanvell:dah makan?
chan:dok
amanvell:dah mandi?
chan:dok
amanvell:nak mampos?
chan:ye
D   o   k   
dicatat sebagai dialek: tererengganu   
ditulis oleh: amanvell
1          0                
 
 

Dok sendik

2015 April 24
Tak Waras/gila/Juga boleh digambarkan sebagai perangai kebudak budakan.
Chan mempunyai hobi yang pelik iaitu minum air melalui hidung.suatu hari...

amanvell:bile mung nok tuko hobi mung tu?
chan:why?is that against the law?
amanvell:Natang "dok sendik".mapuh takmboh.
chan:zzzz
dok   sen   dik   
dicatat sebagai dialek: terengganu   
ditulis oleh: amanvell
1          0                
 
 

Dok sendik

2015 April 24
Tak Waras/gila/Juga boleh digambarkan sebagai perangai kebudak budakan.
Chan mempunyai hobi yang pelik iaitu minum air melalui hidung.suatu hari...

amanvell:bile mung nok tuko hobi mung tu?
chan:why?is that against the law?
amanvell:Natang "dok sendik".mapuh takmboh.
chan:zzzz
dok   sen   dik   
dicatat sebagai dialek: terengganu   
ditulis oleh: amanvell
1          0                
 
 
  • terbaru
  • terlama






  • derma rumah anak yatim




    jom gi kuliah